keskiviikko 6. elokuuta 2008

Päivitys BibleWorks 7

Ehdottomasti paras tietokonepohjainen eksegeetin apuväline on Bibleworks -ohjelmisto, jota olen käyttänyt versiosta 4. saakka. Tänään sain uuden päivityksen kuutosesta seiskaan. Miksi suosittelen Bibleworks 7 muille? Se on yksinkertaisesti paras ja sen mainisotsake Software for Biblical Exegesis and Research kertoo kaiken. Lähemmin voit tutustua Bibleworksiin täällä. Mitä sähköisiä raamattu/tutkimusohjelmia sinä käytät? Ja mikä niissä on hyödyllistä? Bibleworksin etuja: 1) Kertamaksuinen lisenssi. Uuden version saa vain päivityshinnalla. 2) Laajat tietokannat antiikin teksteille, kieliopeille, sanakirjoille, leksikoneille ja tekstikriittisille aparatuksille. 3) Kasvava määrä eksegeettistä ja teologista kirjallisuutta digimuodoissa. 4) Useat mooduulit voi ostaa tarpeen mukaan. Tämä pitää hinnan alhaisena ja tarpeellisina. 5) Esimerkkejä ilmaisista tietokannoista: Lust-Eynikel-Hauspien Septuagintan sanakirja (olin sen kirjallisessa julkaisemistilaisuudessa Katolieke Universiteit Leuvenissa noin neljä vuotta sitten) Charles, Old Testament Pseudipigrapha Filon teokset (kreikka/englanti) Josefuksen teokset (kreikka/englanti) Septuanginta (kreikka/englanti) Tischendorf 8. editio + tekstikriittinen aparaatti Uuden testamentin apogryfikirjoja (kreikka/latina/kopti/englanti) Erikieliset Raamattuversiot + alkutekstit

9 kommenttia:

DrMark kirjoitti...

Vuodesta -90 lähtien runsaasti erilaisia tietokoneohjelmia Raamatun tutkimiseen käyttäneenä (ja itsekin ohjelmoineena - joku saattaa vielä muistaa Haku-ohjelman) en voi muuta kuin allekirjoittaa Esan kommentit. Olen ollut sekä Logoksen/Libronixin että BibleWorksin käyttäjä vuodesta -97 asti ja BW kyllä päihittää kilpailijansa mennen tullen nimenomaan eksegeetin työkaluna.

BW:n yhtenä merkittävänä etuna on se, että jos jaksaa raportoida ohjelman bugeista, niin päivitys tulee alta aikayksikön. Periaatteessa yhtä hyvää tukipalvelua saa hakea, vaikkei BW:n tukipalvelukaan ihan täydellinen ole.

Libronix sopii niille, jotka keräilevät isoa elektronista kirjastoa, ja Accordance tietysti niille, jotka ovat vannoutuneita Mäkin käyttäjiä. Yksikään paketti ei ole kaikilla alueilla paras, mutta jokaisella on omat vahvuutensa. Eksegeetille tuo BW on paras, IMHO.

Esa Hyvönen kirjoitti...

BibleWorks on paras vaihtoehto myös omenakoneiden käyttäjille. Tämän mahdollistaa tuplaydin intelteknologia macin prossuissa. Omassa mäkissäni BW juoksee Parallels-ohjelmaan asennetun XP:n kautta. Parallels mahdollistaa, että pystyn käyttämään BW samalla työpöydällä kuin muita Macohjelmia ilman viiveitä, häivytyksiä tai rebootteja.

DrMark kirjoitti...

Aivan, unohdinkin että Apple on jo löytänyt valon... Kunhan vielä Microsoft löytäisi sen ja saataisin Akkunat Näköalan ja muiden mömmöjen pohjalle joku fiksu X-käyttis :-)

Isä Pekka O. M. Leivo kirjoitti...

Itse en ole vielä astunut tuolle hc eksegeettien tielle. Olen tyytynyt onlinessa blue letter bibleen ja koneella on vain e-sword. Kumpaakaan en kuitenkaan enää ole oikeastaan käyttänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni oli joskus
Baibulvööksi, mutta jossain vaiheessa lopetin päivitykset (syy: käytön vähyys).

Jotenkin tuppaan ajatteleen, että netistä löytyy se, mitä tarvitsee, ja jo olemassa olevasta "kirjastostani" olennainen tekstin taustoittamiseen. Ei tosin tullut sitäkään vähään aikaan päivitettyä, mutta en usko, että olemassaollut tieto on vielä vanhentunut.

DrMark kirjoitti...

Niin, eihän tällainen ohjelma tietenkään mikään itsetarkoitus ole. Työkalut pitää kuitenkin olla työtä myöden eikä ihan kaikkea ei ole netissä saatavilla (ja paljon siitäkin, mitä on, on sellaisessa muodossa, että sen hyödyntäminen vaatii aikaa). Jakoavaimellakin voi naulata, mutta vasaralla on mukavampaa - ja jos on paljon naulattavaa, niin jopa naulapyssy voi olla mukava. Tai jos on pakko mennä Helsingistä Rovaniemelle, niin pyörälläkin pääsee, mutta autolla, junalla tai lentäen on mukavampaa (vaikkei ehkä yhtä taloudellista :-).

Esa Hyvönen kirjoitti...

Bibleworks on minulle ideaali, koska työskentelen laptopilla, matkustan paljon ja saan yhteen laukkuun kaikki tarvittavat työkalut. Mielestäni Bibleworks 6 oli vasta läpimurto, kun tietokantojen kehittämiseen otettiin ulkopuolisia voimia. Nyt kuka tahansa voi koota tarvittavia tietokantoja.

Bibleworks 7 on tämän läpimurron hyvä ja looginen jatke. Erityisesti iloitsen sen tekstieditorista, joka mahdollistaa oikealta vasemmalle kirjoittamisen, sen uudesta tallennus järjestelmästä, jonka avulla voi tehdä omaa jaekohtaista kommentaaria, käännöstä jne. Ensimmäistä kertaa voin integroida oman tutkimustyöni, lukumuistiinpanot yms. samaan paikkaan ja suoraan oikean raamatuntekstin yhteyteen.

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän opiskeluaikanani hankkimaani Logosta ja sen Gold-versiota. Pidän siitä, että itse ohjelman päivitykset ovat ilmaisia. Maksan vain kirjoista ja lisäosista. Näin ei rahasteta tasaisin väliajoin tulevilla päivitysversioilla. Pidän myös ajatuksesta, että tutkimuskirjastoni on elektronisessa muodossa. Nyt läppärini mukana kulkee yli 1100 kirjaa.

Tuossa vertailua Logoksen ja BW:n välillä: http://philgons.com/2007/03/logos-vs-bibleworks-a-brief-comparison/

Lisää arvioita Logoksen sivuilta: http://www.logos.com/press/reviews

Anonyymi kirjoitti...

Logokseen saatavilla KR 1933/38:
http://www.logos.com/ebooks/details/FI-RAAMATTU