sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ilmestyskirja-palsta: Aika on (melkein) lopussa

Vanhan raamatunkäännöksen lukijoita on joskus ihmetyttänyt Ilmestyskirjan 10. luvusta löytyvä kohta, jossa enkeli vannoo Johannekselle, "ettei enää ole oleva aikaa". Tämä hieman epäselvä sanamuoto ei tarkoita sitä, että aika lakkaa olemasta, vaan sitä, että tietty aika on tullut päätökseensä. Uuden kirkkoraamatun käyttämä ilmaus, "aika on lopussa", onkin tässä hieman parempi. Avainkysymys kuitenkin on se, mistä ajasta oikein on kysymys.

Jäljet johtavat jälleen Danielin kirjaan, jonka viimeisessä luvussa Daniel kohtaa enkelin samaan tapaan kuin Johanneskin. Jakeessa 12:6 Daniel kysyy enkeliltä, kuinka kauan Jumalan kansan viimeisen ahdistuksen aika kestää, sekä jakeessa 12:8, mitä seuraa tuon ahdistuksen ajan jälkeen. Ensimmäiseen kysymykseen Daniel saa vastauksen - "aika, kaksi aikaa ja puoli aikaa" - mutta toiseen ei, koska vastaus on sinetöity ja avautuu vasta lopun aikana.

Näihin Danielin kirjan teemoihin myös Ilmestyskirja tarttuu. Aikaisemmin olemme jo nähneet, kuinka Ilmestyskirjan ilmestys liittyy Danielin jälkimmäiseen kysymykseen. Ensimmäinen kysymys puolestaan nousee esille luvussa 6. Siellä alttarin alla olevat sielut toistavat Danielin kysymyksen "kuinka kauan?" ja heille kerrotaan, että Jumalan palvelijoiden ahdistus jatkuu vielä "vähän aikaa" (6:9-11). Enkelin ja Johanneksen kohtaaminen luvussa 10 tarjoaa siis vastauksen sekä Danielin että alttarin alla olevien sielujen kysymykseen: vainon ja kärsimyksen aika, jota oli vielä vähän jäljellä viidennen sinetin kohdalla, loppuu lopulta seitsemännen torven puhaltamiseen.

Ilmestyskirjan sanoma on lohdullinen niille, jotka kärsivät uskonsa tähden mutta siitä huolimatta pysyvät uskollisena Jeesukselle, joka omalla kuolemallaan on lunastanut heidät kaikista kansoista itselleen. Sen sijaan salaisen ylöstempauksen perään haikailevien on syytä kiinnittää turvavyöt ja valmistautua viipymään maailman tyrskyissä hieman toivottua pitempään.

2 kommenttia:

Julle kirjoitti...

Ilmestyskirjahan näyttää tarjoavan rohkaisua, ja siinä sivussa hieman yleistä ajankulkua ja -kuvaa.

DrMark kirjoitti...

Juu, paitsi tietty tuo rohkaisun tarkka määrä ja aste riippuvat paljon siitä, mikä on oma hengellis-sosiaalinen sijainti :-)