maanantai 28. huhtikuuta 2008

Hermeneutiikkapistokas

Löysin täältä hermeneutiikkapistokkaan. Oma tulos oli skaalassa 52-65 (63), joka tarkoittaa "moderate". Näiden tulosten selitys löytyy täältä. Ottakaapa tämä testi itsellenne ja kommentoikaa.

11 kommenttia:

Esa Hyvönen kirjoitti...

Minua testin lopputulos ei hämmentänyt. Osasin odottaa jotain "moderate" tuloksen kaltaista.

Pistokkaassa minua hämmensi joissakin kohdin vaihtoehtojen puute. Esimerkiksi Raamatun arvovaltaa käsiteltiin hyvin perinteisesti kärjistäen ja kulttuurisidonnaisuutta ei määritelty monessakaan kohtaan, jossa sitä kysyttiin.

DrMark kirjoitti...

Oma tulokseni heitti pisteellä, eli samassa kastissa ollaan.

Tässä pistokokeessa (eikös "pistokas" muuten liity jotenkin oksastamiseen tai naisten kenkiin?) on mainitsemiesi ongelmien lisäksi muutama muukin:

- Mitä vastata, kun oma näkemys ei edes sijoitu sille janalle, jonka ääripäitä vaihtoehdot 1 ja 5 esittävät?

- Entä jos puolet vastauksistani on änkyräfundamentalistisia ja puolet ultraliberaaleja? Testin mukaan olen silti "moderate", vaikka todellisuudessa yksikään näkemyksistäni ei ole "moderate" (eli voiko tilastotieteilijällä olla 2.3 lasta?).

Anonyymi kirjoitti...

Tulos oli raaka 20-52 eli konservatiivi, vaikka MIELESTÄNI olen tosi vapaamielinen ja suvaitseva, enkä tuomitse ketään päin näköä, sitähän tuo konservatiivi nykyään yleensä tarkoittaa?

Tosin en jäänyt pohtimaan individualistia vaihtoehtoja jo annettujen tilalle, vaan valitsin lähinnä sopivan ;)

Esa Hyvönen kirjoitti...

Tilastotiede on ihmeellistä. Tein tuon testin uudelleen valiten rajapintavastauksia "Somewhere between 1 and 3" niissä kohdin, jossa toivoin olevan muitakin vastausvaihtoehtoja. Nyt minusta tuli Jullen tapaan konservatiivi.

Esa Hyvönen kirjoitti...

Jatkan edellistä kommenttiani - todelliset, varmat mielipiteeni eivät vaihtuneet. Mitä voimme päätellä tästä testistä?

Matti Kankaanniemi kirjoitti...

Tulos 71/100 eli "progressive". Tulipa todistettua J. Lehmuskosken arvio räisäsen ja kankaanniemen samasta kategoriasta oikeaksi. Mielenkiintoinen testi...ja ilmeisesti testin tekijä oli Scot McKnight, joka on raskaan sarjan eksegeetti.

DrMark kirjoitti...

Minulla on pieni lemmikkiteoria siitä, miksi vastaan tulee usein Suomen teologisissa tiedekunnissa koulutettuja kavereita, jotka sijoittuvat uskoltaan ja dogmatiikaltaan minusta oikealle mutta eksegetiikaltaan ja hermeneutiikaltaan vasemmalle... Matin tunnustus ei kyllä nyt auttanut tuon teorian falsifioinnissa :-)

Matti Kankaanniemi kirjoitti...

DrMarkille:
Joo löydän itseni samasta positiosta jatkuvasti. Välillä tulee ihmeteltyä, että mistä nuo dogmaatikot teesinsä repivät, kun eksegeettinen koulukunta on Bultmann - Lohse - Marxen etc...tai ainakin hyvin saksalaista.

Isä Pekka O. M. Leivo kirjoitti...

Meikäläiselle tuli täsmälleen sama kuin Esalle ensin, eli 63. En yllättynyt.

Minua vähän ärsytti, että moderate sortuu kaverin mukaan teologiassaan enemmän inconsistencyyn kuin konservatiivit. Mielestäni se, että joku tulkitsee tiukemmalla näkemyksellä Raamattua ei tee teologiasta yhtään consistentimpaa, vaan juuri silloinhan on ongelma miten sovittaa yhteen VT ja UT tai UT:n sisäiset eri teologiset painotukset.

Eli konservatiivinen näkemys on yhtenäisempi ja selkeämpi lähestymistapa kyllä, mutta se ei tee välttämättä teologiasta yhtenäistä.

Voi tosin olla, että tämä kirjoitus meni ihan metsään, kun en nyt saanut itselleni suomennettua tuota mainitsemaani englanninkielistä sanaa, jota en häpeältäni enää pysty lausumaan tai kirjoittamaan.

Antti Jääskeläinen kirjoitti...

79

Toni kirjoitti...

52 pisteen konservatiivi