perjantai 3. syyskuuta 2010

Roomalaiskirjeen taloudellinen arvo

Roomalaiskirjeen kirjoittaminen ja lähettäminen Korintista Roomaan maksoi arvioideni mukaan 8800 euroa. Miten päädyin tähän summaan?

Arviolta Roomalaiskirje kirjoitettiin 50 papyriliuskalle. Yksi papyrusliuska oli arvoltaan noin 2 denaaria. Yhteishinta 100 denaaria.

Roomalaiskirjeen kirjoittamiseen meni noin 50 päivää. Kirjurienpalkka tuolta ajalta noin 1600 denaaria.

Matka Korintista Roomaan kesti noin 40 päivää. Riippuen matkustustavasta pelkät matkatullit ja laivaliput maksoivat 500 denaaria. Tähän lisätään kantajien mahdollinen palkka ja yöpymiskulut. Eli likimain 500-1000 denaaria.

Varovaisesti arvioiden minimissään Roomalaiskirje maksoi Paavalille 2000-2500 denaaria.

Nykyrahaksi muuttaminen on vaikeaa. Jos yksi denaari oli maatyöläisen peruspalkka päivältä hän ansaitsi noin 220 denaaria vuodessa. Jos Roomalaiskirje maksoi 2200 denaaria, se vastaisi 10 vuoden ansioita.

Nyky-Suomessa peruspalkka on noin 133 euroa per/päivä ja noin 30 000 vuosi. Suomalaisen elintason mukaan Roomalaiskirje maksaisi lähes 300 000 euroa. Roomalaisten elinkustannusten arvioimiseksi on käytetty nykyafrikkalaista elintasoa, joka rahaksi muutettuna on n. 4 euroa/päivä. 2200 denaaria vastaa siis 2200 päivää joten neljä kertaa 2200 = 8800 euroa.

Ei ollut Paavalin kirjeet kovin halpoja.

Ehkä minun arviointiperusteissa on jotakin mätää...

2 kommenttia:

Julle kirjoitti...

Cursus Publicus ja apostolin kyyti voisivat muuttaa laskelmia, vai olivatko ne jo mukana?

Ei ole tullut ennen mieleen, mutta oliko tuo denaari vertauksissa käytetty havainnollinen tasasumma, vai todellinen päiväpalkka?

Esa Hyvönen kirjoitti...

Apostolin kyyti ei ollut ilmaista roomalaisilla teillä kuten nykyaikana. Kulua kerryttivät tiemaksut, tullit ja ryhmäkulut (usein matkustettiin ryhmissä, jotka tarjosivat suojaa banditeiltä) sekä yöpyminen ja syöminen. Matkustaminen ei ole koskaan ollut ilmaista.

Denarius oli päiväpalkka maatyöläisille. Teltantekijä kuten Paavali ansaitsi hieman enemmän. Mutta keskipalkka lähentelee 1 denariusta, koska maataloustyö oli pääasiallista ansaintatyötä Rooman valtakunnassa. Eli vertauskuvallinen tasaussumma vasti myös todellisuutta päivänpalkasta.