keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Quirinius Syyrian käskynhaltijana

Löysin netistä seuraavan tiedon Quiriniuksesta täältä: Luke's mention of Quirinius as the governor of Syria during the birth of Jesus has now been proven accurate by an inscription from Antioch. Kerran kyseessä on Uuden testamentin ja Josefuksen antamien tietojen välinen ristiriitaisuus, jos edellinen todiste inskriptiosta on totta, onko kenelläkään tietoa a) milloin ja missä tämä inskriptio on julkaistu ja b) mitä se todistaa (joko Luukkaan eduksi tai Josefuksen eduksi)? Pystyin tarkistamaan tuolla webbisivulla esitetyt muut arkeologiset viitteet vaivatta, joten kyseisen sivun sisältö ei ole ihan tuulesta temmattu (paitsi ehkä osoittamani kohta). Jos tuollainen inskriptio on kerran löydetty ja sillä pystytään osoittamaan ilman vaikeuksia Luukas 2:2:n historiallinen tarkkuus, olisi kivaa tietää siitä enemmän.

4 kommenttia:

DrMark kirjoitti...

http://www.google.com/search?q=Luke+Quirinius+Antioch+inscription?

Esa Hyvönen kirjoitti...

Voi minua tyhmää!!!! Google on tietysti vastaus! Ylistetty Internet ja Google-research engine ;).

Mutta itse asiaan. En osaa oikein tulkita noiden arkeologisten artifaktojen merkitystä Luukas 2:2:n suhteen. Mitä varmaa niistä voisi sanoa?

DrMark kirjoitti...

Silly me. Ymmärsin ilmeisesti alkuperäisen postauksesi väärin, sillä luulin, että kaipasit tietoa tuon inskription julkaisuajasta ja siitä, mitä sen sisältö todistaa. Tarjoamani linkki toimi pointterina verkossa oleviin keskusteluihin aiheesta, joista nuo tiedot käyvät ilmi, mutta kaipasitkin sitten jotain muuta. Toivotaan, että seuraava kirjoittaja ymmärtää asian paremmin.

Esa Hyvönen kirjoitti...

Aivan...koska en ole ekspertti arkeologisten artifaktojen tulkinnassa niin kysymykseni b) kohta on se oleellinen, jonka toistan

b) mitä se todistaa (joko Luukkaan eduksi tai Josefuksen eduksi)?