keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kuukauden kirja: The Jesus Scandals

Instone-Brewer, David,
The Jesus Scandals: Why He Shocked His Contemporaries (and Still Shocks Today)
(Oxford: Monarch Books, 2012), 191 sivua.


David Instone-Brewer (DIB) on englantilainen pastori ja ensimmäisen vuosisadan juutalaisten traditioiden johtava tutkija. Hän on myös yksi niistä maailmanluokan evankelisista tutkijoista, jotka ymmärtävät - ja osaavat - jakaa työnsä hedelmiä myös akateemisten norsunluutornien ulkopuolella eläville tavallisille ihmisille. The Jesus Scandals on erinomainen esimerkki siitä, mitä teologisen tutkimuksen popularisointi parhaimmillaan voi olla.

Teoksen aiheena ovat skandaalit, joita liittyy Jeesuksen elämään, hänen ystäviinsä ja hänen opetuksiinsa. Vaikka Jeesuksen historiallisuutta ei kukaan vakavasti otettava tiedemies nykypäivänä enää kyseenalaistakaan, moni silti epäilee, että Ut:ssa on paljon alkuseurakunnan sepittämiä, vailla historiallista pohjaa olevia tekstijaksoja. Tästä syystä evankeliumeista löytyvät skandaalit ovat hedelmällinen tutkimuskohde: ne tuskin ovat keksittyjä, sillä ne asettavat Jeesuksen, opetuslapset ja alkuseurakunnan usein hyvin kiusalliseen valoon. Skandaalit siis osaltaan vahvistavat evankeliumien ja niiden sanoman aitoutta.

DIB on poiminut evankeliumeista kolmekymmentä erilaista skandaalia, joiden taustoja hän avaa lukijoilleen. Käsiteltävät aiheet ovat yllättävän ajankohtaisia ja monille kipeitä, mm. lasten hyväksikäyttö, prostituutio, naimattomuus, avioliitto ja avioero, synnin ja sairauden suhde, onnettomuudet ja katastrofit, alkoholin väärinkäyttö ja itsemurha. Kirjoittaja ei kuitenkaan tyydy vain valottamaan Jeesuksen ja ensimmäisen vuosisadan kontekstia, vaan antaa ajateltavaa myös tämän päivän ihmiselle - sekä uskoville että uskosta osattomille.

Kirjan kappaleet ovat lyhyitä ja itsenäisiä, joten kirja soveltuu hyvin pienissä osissa naposteltavaksi. Teksti on helppolukuista, mielenkiintoista ja ajoittain suorastaan mehukasta (kuten kunnon skandaalien kuuluukin olla!). Kirjoittaja poikkeaa sen verran usein tutuilta tulkintapoluilta - ja useimmiten hyvin perusteluin - että moni Ut:sta tuttu aihe näyttäytyy ihan uudessa valossa, moni vanha kertomus saa aivan uutta syvyyttä ja moni aikaisemmin ihmetystä herättänyt evankeliumien yksityiskohta saa selityksen. Muutaman kerran tarjotun tulkinnan perään on tosin pakko jättää kysymysmerkki, mutta sekin vain kannustaa lukijaa itse perehtymään tekstiin lähemmin.

The Jesus Scandals on teos, johon voivat tarttua kaikki Jeesuksesta ja evankeliumeista kiinnostuneet. Se antaa virikkeitä yhtä lailla omaan Raamatun tutkintaan, saarnan valmisteluun, pienryhmäkeskusteluihin kuin työpaikan kahvipöytäänkin. Suosittelen!

1 kommentti:

Petteri Layman kirjoitti...

Erinomainen kirjallisuusvinkki, kiitos Marko!

Helppolukuinen, kansantajuinen ja kantaaottava. Ainakin maallikolle raikkaita uusia näkökulmia jotka tutkija perustelee johdonmukaisesti.

Esimerkiksi avioerosta DIB toteaa, että Uusi Testamentti sallii sen, jos kysymyksessä on hylkääminen tai väkivalta. RV 36:ssa Matti Kankaanniemi vastaa kysymykseen uudelleenavioitumisesta ja avioerosta mutta ei ota kantaa eron oikeutukseen hylkäämis- tai väkivaltatapauksissa. Mikähän on herätysliikkeen kanta asiaan? Ovatko tutkijat DIB kanssa samaa mieltä? Vai yritetäänkö meillä vielä sovitella?