tiistai 13. huhtikuuta 2010

Room. 5:7 δικαίου ja ἀγαθοῦ

Coen veljekset ovat tehneet loistavan elokuvan "A Serious Man". Elokuva kertoo juutalaisesta yhteisöstä jenkeissä ja oikeastaan yhden miehen elämästä. Bonusmateriaaleista löytyi jotakin, josta on pakko kysyä viisaammilta.

Eli Room. 5:7 löytyy outo kohta, jota olen monesti miettinyt. Paavali sanoo, että tuskin kukaan käy kuolemaan δικαίου = vanhurskaan puolesta, mutta että kyllä voi kuolla ἀγαθοῦ = hyvän miehen puolesta. En ole löytänyt aiemmin mitään tolkkua hänen puheisiinsa, mutta nyt löytyi mahdollinen tolkku.

Coen veljesten elokuvan bonusmateriaaleissa on hepreaa pakanoille osuus. Siinä eräissä hautajaisissa rabbi lausuu ensin kuolleen olleen zaddik, ja toisena vaihtoehtona että kuollut olisi ollut jopa lamed vavnik.

2 kommenttia:

Isä Pekka O. M. Leivo kirjoitti...

Nukahtelin liian monta kertaa kesken kirjoittamisen joten jäi kysymys kysymättä. Tuo jälkimmäinen heprealainen ilmaus viittaa juutalaiseen taruun 36 pyhästä joiden hurskauden varassa on maailman säilyminen Jumalan tuomiolta. Eli mietityttää, että kuinkahan vanha tuo taru on (eKr.?) ja onko sitä ollut tulkinnoissa.

Isä Pekka O. M. Leivo kirjoitti...

Vielä jatkona, että Talmudista se löytyy, mutta sitä pidemmälle en ole itse päässyt. Ajatuksena siis, että Paavalin pointissa olisi, että jos jonkun varassa olisi maailman säilyminen tuomiolta, niin sellaisen puolesta porukka saattaisikin antaa henkensä, vaikka muuten pitäisivät omaa elämää toisten elämää tärkeämpänä.